Adres : Hasanpaşa Mahallesi, Lavanta Sokak, Etap İş Merkezi B Blok, No:18 İç Kapı:9
Kadıköy - İstanbul
Telefon : 0 (216) 545 82 00
E-Mail : info@agub.org.tr
Türkiye Agrega Üreticileri Birliği
Onursal Üyemiz
AGÜB Kurumsal
Prof. Dr. Atiye Tuğrul
Prof. Dr. Atiye Tuğrul
İstanbul Üniversitesi
Jeoloji Mühendisliği Bölümü
İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden 1987 yılında birincilikle mezun olmuştur. 1988 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Bağlantı Yolları Projesinde Agrega üretim tesisi ile beton ve asfalt üretiminden sorumlu Kalite Kontrol Mühendisi olarak görev almıştır. 1989 yılında İÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak göreve başlamıştır. 1990 yılında “Atatürk Barajı” ile ilgili Yüksek Lisans tezini tamamlamıştır. 1995 yılında yine aynı bölümde “Bazaltların Ayrışması” üzerine hazırladığı Doktora tezini tamamlamıştır. 1999 yılında “Doçent”, 2005 yılında “Profesör” Unvanı almıştır. Halen aynı Bölümde Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Doğal Yapı Taşları Laboratuvarı Yöneticisidir. 2011 yılında Kent State Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile Virginia Tech Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nde Misafir Öğretim Üyesi olarak bulunmuştur. Bu süreçte agregalar konusunda araştırmalar yapmış ve bölgedeki Agrega ocaklarında incelemelerde bulunmuştur.
2010-2014 yılları arasında International Association for Engineering Geology and the Environment-IAEG (Uluslararası Mühendislik jeolojisi ve Çevre Birliği)’de Avrupa’dan sorumlu Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuştur. Aynı zamanda aynı birlik çatısı altındaki Agrega Komisyonunda 1998-2004 yılları arasında Başkan Yardımcısı, 2004 yılından itibaren de Başkan olarak görev almıştır. Halen bu görevini sürdürmektedir. Bu Komisyonun aktivitesi olarak Amerika, Kanada, Brezilya, Yeni Zelanda, Avustralya, Çin, Fransa, Norveç, Yunanistan, Slovenya, Portekiz, Rusya, İtalya ve Güney Afrika’da Agrega komisyonu toplantılarını organize etmiş ve Agrega Ocakları, Mermer Ocakları ile Geri Dönüşüm Agrega tesislerine teknik geziler düzenlemiştir. IAEG’de aynı zamanda Yapı Taşları Komisyonu üyesidir. IAEG Agrega Komisyonu aktiviteleri nedeniyle European Aggregates Association –UEPG (Avrupa Agrega Birliği) ile işbirliği içerisindedir. Ayrıca, Amerikan Mühendislik Jeologları Derneği ile Uluslararası Kaya Mekaniği Birliği üyesidir.
2008-2011 yıllarında İÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı, 2000-2014 yılları arasında Mühendislik Jeolojisi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulunmuştur. Aynı Komitede 2004-2010 Yılları arasında Genel Sekreterlik görevinde bulunmuştur. 2014 yılında kurulan Mühendislik Jeolojisi Derneği’nin kurucu üyesi olup, halen bu görevine devam etmektedir. 2005 yılından itibaren Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Danışma Kurulu Üyesidir. Ayrıca, Jeoloji Mühendisleri Odası, Madencilik Komisyonu Üyesidir.
Ağırlıklı olarak Doğal Taşlar (Agrega, mermer vd.) olmak üzere kaya ve zeminlerin mühendislik özellikleri, Kayaçların Ayrışması, Tarihi yapılarda kullanılan taşların korunması üzerinde çalışmaktadır. 30’u SCI kapsamında olmak üzere, 140’ın üzerinde ulusal ve uluslararası bilimsel yayını vardır. Agregalar üzerine tamamlanan beş doktora tezinin danışmanlığını yapmıştır. 10’dan fazla Uluslararası ve Ulusal kongre veya Sempozyumda Çağrılı konuşmacı olarak davet almıştır. 2010 yılında Portekiz’de yapılan 4. Dünya Doğal Taş Kongresi’nde, Ocak Rehabilitasyonu Oturumunda “Taş Ocaklarının Rehabilitasyonu” konusunda “Açılış Konuşmacısı” olarak Konferans vermiştir. 2012 yılında Çin’de yapılan Asya Mühendislik Jeolojisi Toplantısında Çağrılı Konuşmacı olarak “Büyük Kentlerdeki Agrega Kaynak Planlaması” üzerine konferans vermiştir. Yine 2016 yılında Güney Afrika’da düzenlenen 35. Dünya Jeoloji Kongresi Agrega Oturumunda “Açılış Konuşmacısı” olarak Megakentlerde Agrega Kaynak Problemi Nasıl Çözülür” başlıklı konferans vermiştir.
Çoğunlukla agregalar üzerine olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası araştırma projesinde yürütücü veya araştırmacı görev almıştır. Güney Avrupa ülkeleri ile birlikte 2014 yılında tamamlanan “SNAP-SEE Planning Aggregate Supply” projesinde görev almıştır. Türkiye Hazır Beton Birliği Kalite Güvence Sistemi (KGS) ile birlikte çok sayıda agrega ocağında CE Belgesi denetlemelerinde bulunmuştur. Yine bazı denetim kuruluşlarına agregalar konusunda teknik danışmanlık yapmıştır. Başta Marmaray Projesi olmak üzere birçok projede özellikle agregalar ve doğal taşlar konusunda Teknik Danışmanlık yapmıştır. Halen OYAK Beton AŞ’de agregalar konusunda teknik danışmanlık yapmaktadır.
Birçok uluslararası ve ulusal bilimsel dergide yardımcı editor ve hakem olarak görev yapmaktadır. 2002 yılında Uluslararası IAEG “Richard Wolter’s” Araştırma ödülü ile çok sayıda ulusal ödül almıştır. 2003 yılında IAEG sponsorluğunda düzenlenen “Industrial Minerals and Building Stones” (IMBS 2003) sempozyumu ile birçok ulusal bilimsel toplantının organizasyon komitesinde yer almıştır. 2014 yılında ülkemizde yapılan 5. Dünya Doğal Taş Kongresini (Global Stone Congress) ülkemize kazandırmış ve Eş Başkanlığını yapmıştır. Ayrıca birçok Ulusal Kongrede Agregalar, Doğal Yapı Taşları ve Mühendislik Jeolojisi Oturumlarında Oturum Yürütücüsü olarak görev almıştır.
1966 Diyarbakır doğumlu olan Prof. Dr. Atiye TUĞRUL evli ve bir çocuk annesidir.